Over ons

Al meer dan 60 jaar thuis in stacaravans en chalets.

Over ons familiebedrijf
Contact

Ons team van adviseurs en monteurs staat voor u klaar.

Neem contact op
Inkoop

Wij kopen de stacaravan(s) en chalet(s) graag van u in.

Inkoop
Service

Vul het serviceformulier hier in en wij nemen contact met u op.

Service nodig?
Inloggen

Bewaar uw favoriete producten met een Stekelbos-account.

Ga naar mijn account
NLStekelbos
DEStekelbos
naar blog overzicht
Direct advies?
072 - 571 0484

Een mantelzorgwoning kopen: wat komt daar allemaal bij kijken?

08-07-2022

Mantelzorg wordt steeds belangrijker in Nederland. Zo heb je sinds 2014 geen vergunning meer nodig om een zorgwoning op je eigen terrein te plaatsen. De participatiesamenleving, waarin iedereen zorgdraagt voor zijn eigen omgeving, krijgt op die manier steeds meer vorm.

Als je zorg verleent aan een familielid of naaste, wil je dit natuurlijk het liefst zo dicht mogelijk bij huis doen. Ben jij daarom op zoek naar een comfortabele zorgwoning die van alle gemakken is voorzien? Dit komt er allemaal kijken bij het kopen van een mantelzorgwoning.

Wat is een mantelzorgwoning precies? 

Een mantelzorgwoning is een speciale woning om zorg te verlenen. Zo'n woning kun je op verschillende manieren gebruiken. Zo kun jij er als mantelzorger in verblijven als de zorgwoning op het terrein van de zorgbehoevende staat. Heb je genoeg ruimte? Dan kun je de mantelzorgwoning ook op je eigen terrein laten plaatsen. Je naaste woont in dat geval in de zorgwoning.

Wat zijn de voordelen van een mantelzorgwoning?

Voor zowel de mantelzorger als de zorgbehoevende heeft een mantelzorgwoning verschillende voordelen

Je bent altijd in de buurt van je familielid of naaste.
✓ Je hoeft niet meer te reizen om zorg aan je naaste te verlenen.
✓ Iedereen verblijft in een vertrouwde, huiselijke omgeving.
✓ Met een mantelzorgwoning behoudt iedereen een stukje privacy.
✓ Je hoeft geen verbouwingen of aanpassingen aan de bestaande woning uit te voeren. Een zorgwoning plaats je 'zo' op het terrein.
✓ De mantelzorgwoning is gelijkvloers en daardoor ideaal voor mensen die slecht ter been zijn. Traplopen is niet langer noodzakelijk.

Het grootste voordeel is dat je familielid of naaste niet naar een aangepaste woning of zorgcentrum hoeft. Bovendien kun je een mantelzorgwoning helemaal afstemmen op de behoeften van je naaste. Vraag gerust naar de mogelijkheden bij Stekelbos.

Waar moet je op letten bij de bouw van een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning mag door maximaal één huishouden van twee personen bewoond worden. Maar waar moet je nog meer rekening mee houden bij de aankoop van een mantelzorgwoning?

Sinds 2014 heb je geen omgevingsvergunning meer nodig om een mantelzorgwoning op je terrein te laten plaatsen. Daarnaast mag de woning maximaal 100m² groot zijn en moet deze gelijkvloers zijn. Als je een zorgwoning laat bouwen door Stekelbos, heb je daar gelukkig geen omkijken naar. Onze zorgwoningen voldoen aan alle eisen. Ook kunnen wij bouwen volgens het bouwbesluit

Wie wordt de eigenaar van de mantelzorgwoning?

Voordat je een mantelzorgwoning laat bouwen, is het handig om het financiële plaatje af te stemmen met je naaste. Hoe verdelen jullie de kosten? En wie wordt de eigenaar van de mantelzorgwoning? Wij raden aan om dat duidelijk af te spreken en vast te leggen. 

Wat als je geen mantelzorg meer geeft? 

Wat gebeurt er als je naaste niet langer mantelzorg nodig heeft? Zodra de mantelzorg vervalt, geldt de vrijstelling van de omgevingsvergunning helaas niet meer. Je kunt vervolgens twee dingen doen: 

  1. Je vraagt een omgevingsvergunning aan, zodat je de woning ook voor andere doeleinden mag gebruiken. 
  2. Je laat het bouwwerk staan, maar verwijdert de badkamer en keuken. In dat geval heb je geen omgevingsvergunning nodig.

Laat je mantelzorgwoning bouwen door de specialisten van Stekelbos

Zeker weten dat jouw mantelzorgwoning of kangoeroewoning aan alle eisen voldoet? Kies voor een mantelzorgwoning van Stekelbos. Wij hebben een ruim aanbod van comfortabele mantelzorg chalets die wij afstemmen op uw individuele zorgwensen. Elke mantelzorgwoning heeft: 

✓ Een rolstoelvriendelijke ingang
✓ Een woongedeelte, slaapkamer, sanitair en keuken
✓ Dubbele beglazing, centrale verwarming en extra isolatie
✓ Mogelijkheden voor maatwerk

Ben jij op zoek naar een passende mantelzorgwoning voor jouw situatie? Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder.

Jan Ton
Liever bellen of mailen?
072 - 571 0484 info@stekelbos.nl