Over ons

Al meer dan 60 jaar thuis in stacaravans en chalets.

Over ons familiebedrijf
Contact

Ons team van adviseurs en monteurs staat voor u klaar.

Neem contact op
Inkoop

Wij kopen de stacaravan(s) en chalet(s) graag van u in.

Inkoop
Service

Vul het serviceformulier hier in en wij nemen contact met u op.

Service nodig?
Inloggen

Bewaar uw favoriete producten met een Stekelbos-account.

Ga naar mijn account
NLStekelbos
DEStekelbos
naar blog overzicht
Direct advies?
072 - 571 0484

Wat kost een stacaravan op jaarbasis?

Een stacaravan of chalet is niet alleen een goede investering, maar ook een tweede thuis. Net als bij je eigen woning komen er meer kosten bij kijken dan je verwacht. De jaarlijkse kosten voor het bezitten en onderhouden van een stacaravan kunnen ook nog eens erg variëren. Belangrijk dus om deze uitgaven in gedachten te houden als je een stacaravan wilt aanschaffen. Laten we eens inzoomen op de jaarlijkse kosten, zodat je straks een weloverwogen keuze maakt.   

Jaarlijkse kosten stacaravan of chalet

1. Verzekering

Een stacaravanverzekering beschermt je tegen allerlei risico’s en onvoorziene gebeurtenissen. Bij de meeste verzekeringen ben je verzekerd tegen in ieder geval diefstal en schade. De kosten van een stacaravanverzekering zijn afhankelijk van onder andere de waarde en locatie van je stacaravan, maar je hebt al een basisverzekering vanaf €100,- per jaar. Extra dekkingen zorgen uiteraard voor een hoger tarief.  

2. Onderhoud en reparaties

Het onderhouden van een stacaravan is iets wat je niet over kunt slaan. Hiermee waarborg je de levensduur en algehele conditie van je tweede huis. Onder onderhoudskosten van jouw stacaravan of chalet verstaan we jaarlijks terugkerende kosten. Denk bijvoorbeeld aan het controleren en onderhouden van de vloer en het dak. Daarnaast kan er altijd iets stukgaan, dus vergeet ook de eventuele kosten voor reparaties niet mee te nemen!

3. Belastingen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten belastingen. Welke belastingen voor jou gelden, wordt bepaald door je staplek en welke wetgeving hier wordt gehanteerd. Wel goed om te weten: Staat je stacaravan op gehuurde grond? Dan ben je een geluksvogel en hoef je geen inkomstenbelasting en onroerendezaakbelasting te betalen.

4. Staanplaats stacaravan kosten

Misschien wel de belangrijkste kostenpost: de staanplaats. Je kiest deze plek met zorg uit, want het is de basis van een aangenaam verblijf. Maar hoeveel kost een staanplaats voor jouw stacaravan of chalet eigenlijk? De kosten variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s per jaar. Jouw wensenlijstje zal hierin bepalend zijn. Logischerwijs kost een staplek in een omgeving met weinig voorzieningen een stuk minder dan een vijfsterrencamping.

5. Nutsvoorzieningen

Het woord zegt het al: voorzieningen die een algemeen nut vertegenwoordigen, zoals elektriciteit, gas en water. Deze kosten zijn meestal niet bij de standplaats inbegrepen. Een goede schatting hiervan maken is lastig, want dit ligt er natuurlijk helemaal aan in hoeverre je een grootgebruiker bent. Een goed geïsoleerde stacaravan of chalet kan de kosten voor het gasverbruik in de winter beperken.

6. Kosten winterklaar maken stacaravan

Je stacaravan winterklaar maken is een stap die je niet mag overslaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aftappen en leegblazen van de waterleidingen, zodat de leidingen niet bevriezen en (in het ergste geval) scheuren. Door dit soort kleine werkzaamheden uit te voeren, bescherm je je stacaravan tegen de koude wintermaanden. Je kunt dit zelf doen, maar ook professionele hulp inschakelen. De kosten liggen gemiddeld tussen de €50,- en €70,- incl. btw.

Mogelijke besparingen

Nieuw of een goede tweedehands

Onderzoek manieren om te besparen op de aanschaf van een stacaravan. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een tweedehands stacaravan aan te schaffen. Je kunt ook gebruikmaken van seizoenskorting: In de wintermaanden liggen de prijzen van een stacaravan vaak lager dan in de zomermaanden.

√ Duurzame alternatieven

Je kunt er tegenwoordig niet omheen: verduurzamen. Ook voor je stacaravan kun je allerlei maatregelen nemen om niet alleen aan het milieu te denken, maar ook aan je portemonnee. Misschien een inkoppertje, maar ga aan de slag met isolatie. Maak ook gebruik van energiezuinige apparaten. Of overweeg eens dubbelglas in je stacaravan te plaatsen. Alle kleine beetjes helpen en zo kan jij besparen op de vaste kosten van jouw stacaravan of chalet.

Al met al is het duidelijk dat de kosten van een stacaravan op jaarbasis veel meer omvatten dan alleen de initiële aanschafprijs. Door een goed beeld te hebben van de doorlopende kosten, ben je beter voorbereid en kun je van je chalet genieten zonder dat je voor financiële verrassingen komt te staan.

Twijfel je nog over de aanschaf van een stacaravan? Bekijk dan ons aanbod stacaravans en chalets. Of neem contact met ons op. We helpen je graag!

Lees ook eens het volgende artikel:
Jan ton
17-10-2023
Jan Ton
Liever bellen of mailen?
072 - 571 0484 info@stekelbos.nl